website


Hier komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • wat voor website is het en hoe werkt het?
 • waarom deze website?
 • doelen van de website(master)
 • voor wie is de website bedoeld?
 • wat kan je er zoal vinden?
 • kan ik ook iets aan de website (laten) toevoegen?
 • en hoe moet dat dan?
 • tot slot


Wat voor website is het en hoe werkt het?


Deze website is gebouwd met Drupal. Een ‘content management systeem’ dat door vrijwilligers is gebouwd en steeds verder wordt ontwikkeld. Het is gratis maar niet zonder verplichting: je mag het gebruiken en meehelpen aan de ontwikkeling daarvan is wenselijk. Je kunt het vergelijken met LEGO. Je begon vroeger met een groen LEGO-blad en kon daarop stenen klikken in de vorm van bijvoorbeeld een huis. Drupal is niet anders. Je installeert de “core” (kern) op je Host (degene die jou toegang verleent op het worldwideweb), je zet hem aan en floep daar is al je website. Maar op een paar basis dingen na, kun je niets. Drupal wordt dan ook wel een modulair systeem genoemd, omdat je door middel van het toevoegen van modules allerlei functies kunt gaan instellen die voor het doel van de website belangrijk zijn.

Deze website heeft bovenin zijn NAAM en LOGO. Daaronder zit een zwarte balk, genaamd hoofdmenu. Het hoofdmenu bestaat uit TABBLADEN, die voornamelijk gebruikt worden voor website onderwerpen: Account (aanmaken), Nieuwsbrieven, dat soort dingen, maar ook Home om altijd terug te kunnen keren naar de eerste pagina.

Het middelste deel is een soort krant. Daar komen op datum allerlei berichten voor die de webmaster heeft geplaatst. Zaken zoals NIEUWS over een reünie, nieuwe onderwerpen of bijdragen, etc. Links en rechts van deze middenpagina staan diverse BLOKKEN. Hun naam verwijst naar een inhoudelijk onderwerp. De blokken bevatten meerdere links. Links zijn doorverwijzingen naar andere pagina's. Ook de namen van de links geven aan wat er te zoeken valt.

Onderaan is nog een zwarte balk met als vast onderwerp 'contact'. Daar kun je een e-mail opstarten naar de webmaster. Daarnaast een info-blokje welke onderwerpen op dit moment worden aangepast/aangevuld door de webmaster, al dan niet als gevolg van jouw bijdrage(n).

Op de meeste content (pagina, foto, document etc.) staat onderaan een blok reactie toevoegen. Je kunt daar op- aanmerkingen e.d. plaatsen. Ik kijk deze niet dagelijks na, maar zo 1x per maand. Meestal neem ik een correctie over of neem contact op met de gebruiker.


Waarom deze website?


Deze website is in eerste instantie gemaakt met bijdragen van veel oud leerlingen en docenten die informatie en documentatie hebben geleverd aan de site van George Welling. 

Het is bedoeld voor alle oud leerlingen. En natuurlijk ook voor alle docenten en medewerkers van het Triniteitslyceum te Haarlem. Allen te noemen Trinitariërs. In principe kan iedereen (de anonieme gebruiker) hier terecht komen. Om privacy te bieden zijn vele onderdelen afgeschermd die alleen bestemd zijn voor accounts. Dus maak een account aan!


Als er meer informatie is over een persoon of onderwerp binnen een tekst of alinea dan wordt een link gebruikt, te zien aan het blauwe lettertype (rood als je met je aanwijzer de link aanraakt). Door erop te klikken ga je naar de onderliggende informatie. Wil je daarna 'terug' gebruik dan de backspace knop van je apparaat.


Heb je op- of aanmerkingen en/of aanvullingen, plaats dan op dezelfde pagina een reactie (als dat op die pagina mogelijk is). Of stuur een e-mail naar h.elferink@upcmail.nl. Deze worden z.s.m verwerkt. 


Doelen van de website(master)


De website heeft vier doelen:

Het eerste doel is om het vele en mooie werk dat George Welling vanaf december 2003 heeft uitgevoerd op Een digitaal monument voor het Triniteitslyceum voort te zetten. George heeft de laatste jaren niet zoveel tijd meer om actueel te blijven. Deze webmaster heeft dat wel omdat hij met een soort pensioen is gegaan. En van websites bouwen een hobby heeft gemaakt. Dus val hem niet te hard, het is een novice. Help hem. Geef hem jouw adviezen en/of goede raad! En dus van hieruit nogmaals, dank George! We zijn je eeuwig dankbaar!


Het tweede doel is inmiddels bereikt. Er blijkt genoeg animo om weer een reünie te houden en wel in 2018. Zie verder onder tabblad reünie 9 juni 2018.


Het derde doel is om het mogelijk te maken om met elkaar in contact te treden, als je dat zou willen. Met een account kun je alle andere accounts zien (hun naam, schooljaren en e-mailadres) zodat je elkaar electronisch kunt benaderen.  Zie daarvoor onder tabblad account of op de homepage: geregistreerde accounts.


Het vierde doel is om een soort databank te worden omtrent alles en iedereen over het Triniteitslyceum. Na mijn overlijden zal deze database worden overgedragen aan Het Utrechts Archief waar meer documenten van Augustijnen (door heel Nederland) zijn gearchiveerd.


Voor wie is de website bedoeld?


Deze website zal een plek zijn voor alle Trinitariërs en zal de hele periode van het Triniteitslyceum documenteren, van het begin in 1922 tot het droeve einde, toen de school fysiek vertrok uit Haarlem en wel heel definitief werd door de sloop van de gebouwen. Maar natuurlijk mogen oud medewerkers, oud bestuursleden e.d. hier gerust rondsnuffelen. De meeste content is in verband met privacy afgeschermd. Het is alleen toegankelijk als je een account hebt aangemaakt. 


Wat kan je er zoal vinden?


Allerlei informatie in de vorm van documenten en foto's gebundeld naar allerlei onderwerpen (zie linkerkant). De namen van de onderwerpen zeggen genoeg. Wil je zien wanneer een bepaald onderwerp voor het laatst bijgewerkt is, zie bij wijzigingen. Maar zoek je toch iets speciaals, gebruik dan de zoekfunctie op de homepage. Daarmee kun je bijvoorbeeld personen terugvinden die in content (inhoud/pagina/tekst/onderwerp) worden genoemd. Er zijn ook lijsten (leerlingen/docenten/medewerkers/accounts) maar dan werkt die zoekfunctie niet. Je hebt daar dan de mogelijkheid om de lijst te sorteren op op te geven voorkeuren.

Mij is opgevallen dat de administratie het tot ongeveer 1970 niet zo nauw hield met het gebruik van de letters 'y' en 'ij'. Dus lukt het niet met een 'y' probeer dan een 'ij' en andersom.

Verder op de homepage:  inschrijfblok reünie 2018, wie is nieuw?, etc. In het middenstuk het laatste nieuws.

Op account de mogelijkheid voor het aanvragen van een account en wat de voordelen zijn.

Op nieuwsbrieven een overzicht van reeds gezonden nieuwsbrieven.

Op 'oud nieuws' een overloop van 'laatste nieuws'-berichten als historie website.

Op laatst overleden een overzicht van in het laatste jaar aangemelde overledenen.

Op wijzigingen een overzicht van op datum uitgevoerde wijzigen of aanvullingen per onderwerp.

Op reünie 9 juni 2018 het laatste (gebundelde) nieuws omtrent de reünie die in 2018 wordt georganiseerd.

Opmerking: de meeste documenten en afbeeldingen zijn gecomprimeerde bestanden om de snelheid van loaden niet te veel te vertragen. Wil je een origineel formaat van een document of een afbeelding, vraag het de webmaster!


Kan ik ook iets aan de website (laten) toevoegen?


Natuurlijk. Graag zelfs! Het is niet voor niets een website voor en door Trinitariërs. De webmaster vraagt iedereen al zijn schoenendozen met foto's om te keren en andere memorabilia op te sporen. Ruim eens op! Scan daarna alles wat los en vast zit en stuur het digitaal op! Let op dat je per bestand niet meer gebruikt dan 5 Mb.


En hoe moet dat dan?


Op de meeste pagina's kun je onderaan een reactie plaatsen. Daarvoor moet je wel zijn ingelogd (en dus een account hebben). Dit om spam te voorkomen. Daarnaast dient de webmaster de reactie goed te keuren. Het moet allemaal voldoen aan onze TRINI normen en waarden. Hou er rekening mee dat, als je een reactie plaatst, je gebruikersnaam voor iedereen zichtbaar wordt. Let dus op je keuze voor een gebruikersnaam.

Heb je documenten, foto's e.d. stuur deze dan digitaal op naar h.elferink@upcmail.nl  en 

 • voor gescande documenten, foto's e.d. geldt: laat in de bestandsnaam kort blijken waar het om gaat. Stuur anders een document mee;
 • voor documenten geldt: bestandstypen PDF, Word en Excel zijn welkom;
 • voor afbeeldingen en foto's geldt: bestandstypen GIF, JPG, JPEG en PNG zijn welkom (max. 5 Mb per afbeelding/document).

Beschouw je jezelf als een super digibeet? Stuur dan je spullen op naar:                                                                                                      

H.E. Elferink, Meiendel 22,  2036 HP  HAARLEM


 

Tot slot


Dankzij Jan Rooijmans is er de prachtige afbeelding van het schoolvaandel op iedere pagina.

De webmaster zal ongeveer 4 à 6 keer per jaar een verzamel e-mail (Nieuwsbrief, zie apart tabblad) verzenden naar de accounts via Laposta. Mocht je daar bezwaar tegen hebben, geef dat dan aan bij de webmaster.

Op deze website staan veel foto's. Op sommige hiervan staan personen die overleden zijn. Het is niet de bedoeling om familie of nabestaanden ongewenst te confronteren met deze foto's. Laat het een troost zijn dat hun geliefden, in de herinneringen van alle Trinitariërs, nog steeds voortleven.