SPORT

Vanaf het begin in 1922 was het Triniteitslyceum betrokken bij sport en dan met name voetbal en hockey. Dat leidde tot de oprichting van twee aparte verenigingen.

website sv ALLIANCE '22

S.v. Alliance '22 is ontstaan onder het toeziend oog van de paters Augustijnen, die destijds het zeer bekende Triniteitslyceum in Haarlem leidden. De vereniging heeft dan ook lange tijd in de directe schaduw van dit lyceum gespeeld. Tot in de jaren 60 was Alliance '22 een kleine maar hechte vereniging waar zeer veel scholieren van het Triniteitslyceum en van het Mendelcollege in aanraking kwamen met de voetbalsport. In de 70er jaren brokkelde de band met de twee middelbare scholen af en leidde de vereniging een wat zwervend bestaan. De velden aan de Zijlweg werden niet meer door Alliance '22 bespeeld.

website MHC Alliance

De vereniging werd opgericht in het begin van het schooljaar 1927-28 met een oproep van Charles van Rooy, leerling uit klas 2B van het Triniteitslyceum te Haarlem. Op het prikbord hing de volgende tekst: 'Wie lid wil worden van een hockeyclub kan zich opgeven bij Ch. Van Rooy 2B'. Een dag of wat later stond er handgeschreven bij ‘contributie ƒ 2,50'. Maar kennelijk betekende dit toch een wat al te grote aanslag op de persoonlijke begroting van de scholieren, want uiteindelijk werd volstaan met een contributie van ƒ 1, -. De oprichter had ook al een naam voor zijn hockeyclub in gedachten: Hockeyclub Triniteits College, oftewel H.T.C. Maar de toenmalige rector van het katholieke Triniteitslyceum, pater Vlaar, vond het leuk als alle sportclubs van het lyceum dezelfde naam droegen en wilde de club, net als de schoolvoetbalclub, liever Alliance noemen. Het werd uiteindelijk een compromis: H.T.C. Alliance. De eerste jaren werd getraind en gespeeld op de sportvelden aan de Zijlweg in Haarlem. Alliance speelde toen niet meer dan drie wedstrijden per jaar. De eerste echte competitiewedstrijd in de NHHB speelde Alliance op 14 december 1929 tegen Be Fair 2 in Hilversum. Er werd gewonnen met 3-6. Om meer wedstrijden te spelen, moest de club lid worden van de Noord-Hollandse Hockey Bond. Statuten werden daartoe opgesteld en ingediend en op 26 november 1929 werd H.T.C. Alliance aangenomen als lid van de NHHB. Na de koninklijke goedkeuring mocht Alliance de gehele competitie meespelen. De officiële oprichtingsdatum werd vastgesteld op 27 september 1927.

Naast sport op school (sportdagen) kende Trini ook diverse sportieve ontmoetingen met andere scholen (zoals het Mendelcollege) en, in een ver verleden, de zogeheten Interscholaire (wedstrijden tussen de diverse augustijner scholen).

SPORTDAG 1981